Archief
 
8 mei 2010
Freeze Automaat

De freezekes op de manillenkaarting op de vrijdag van de Waterhoekfeesten, komen van buur Paul Biebau uit de Tapuitstraat.

Heb je soms buiten de gewone openingsuren trek in van die verse heerlijke aarbeien? Geen probleem! Vanaf nu is er een freeze-automaat, zodat je 24/24, 7 dagen op 7 via een automaat, freezekes kunt gaan afhalen

 
6 november 2010
Waterhoekbier
Biebau

 

Dat de buurtbewoners op de Waterhoek wel tegen een biertje kunnen, is een goed bewaard geheim in Waregem. Onder het motto : "mijn thuis is waar mijn Waterhoeker staat" is er nu zelfs een collectors-item dat alle geheimen bundelt in een ongekende smaak.

Moeilijker te verkrijgen dan Westmalle, presenteren we graag onze "Waterhoeker"

 
20 maart 2011
De Waterhoek in 'De Ronde' op TV1

De serie op TV1 volgt een aantal mensen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Zoals je weet passeerde deze vorig jaar langs de Waterhoek en hadden we de bus van Termote Verhalst gehuurd. Een niet alledaags zicht.

Dit was ook voor de personages zo, want onze bus kwam duidelijk in beeld en werd door de inzittenden besproken 'Kaaik ne twiedekker, da ziede nie zovezel'

.

 
7 januari 2011
De Waterhoek opnieuw 'Buitengewone Buurt' !
Biebau

De wijk 'De Waterhoek' is een steeds borrelend vat vol activiteiten. Er vinden hier tal van positieve acties plaats. In 2008 was dit ook de Koning Boudewijnstichting niet ontgaan en werden we dankzij het 'Smoelenboek' uitgeroepen tot Buitengewone Buurt.

We dienden opnieuw een project in : 'Kunst voor en door de Waterhoek', waarbij we de wandelende kerststal, publiciteitsborden voor de aankondiging van de activiteiten en paravantes willen laten mee-ontwerpen door de eigen wijkbewoners. Dit project werd goedgekeurd en we ontvangen maar liefst € 5000 om dit in 2011 verder uit te werken. Je hoort er nog van!

 
14 februari 2011
Provinciale fotowedstrijd n.a.v. Het jaar van de vrijwilliger
hiep hiep

Tot en met zaterdag 9 april liep in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis in Brugge de tentoonstelling ‘Engagement. West-Vlaamse Vrijwilligers in Beeld.’. De vakjury selecteerde 28 foto’s die op de tentoonstelling geëxposeerd worden. En natuurlijk was ook De Waterhoek erbij.

De fotowedstrijd was een initiatief van het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis en het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Een vakjury beoordeelde de 302 ingezonden foto’s van 188 deelnemers.

 
9 mei 2011
Gaston en Paulette 50 jaar getrouwd

Op 8 mei waren Gaston en Paulette uit de Tapuitstraat exact 50 jaar getrouwd.

De rode loper lag dan ook uit bij hun woning.

We wensen hen nog vele jaren gelukkig samenzijn toe!

 
1 juni 2011
De Waterhoek op De Stip
zonnebrilGaston en Paulette

De Waterhoek maakt reclame op De Stip. Kik op de afbeelding voor het filmpje

 

 
11 juni 2011
De Doos
zonnebrilGaston en Paulette

Het feestcomité van de waterhoek gaf zaterdag 11 juni aan alle 165 huizen een doos met energiezuinige producten ter waarde van 20 euro en bevat onder meer drie spaarlampen, drie waterbespaarders, een douchecoach en een stekkerdoos. De bespaarde centen zullen al goed van pas komen op de komende Waterhoekfeesten. Meer info vind je bij de persartikelen

 
18 juni 2011
Welkom op de Waterhoek
zonnebrilGaston en Paulette

Op 18 juni werd het winnende ontwerp in het kader van de Buitengewone Buurt opgehangen aan het tunneltje bij het inrijden van de Waterhoek. Zo wordt onze wijk terug een stuk kleuriger. De foto's vind je in het foto-album bij de Jozefs en Picasso's

 

 
19 november 2011
De Waterhoek anno 1770
zonnebrilGaston en Paulette

Hoe zag onze wijk er 260 geleden uit? Geen spoorweg, geen expressweg en geen Desselgemsebaan, dus moeilijk om enkele herkenningspunten te vinden. Enkel de Gentsesteenweg was duidelijk te zien die enkele jaren ervoor als een van de eerste steenwegen Kortrijk en Gent verbond. Klik op de foto voor een groter beeld of surf naar : Ferrariskaart (onderaan de bladzijde)

Een synoniem voor de Tapuithoek is de "Cauwenhoeck". Het landboek van Waregem van 1764 leert ons dat "Den Tappuyt" toen eigendom was en bewoond door ene Francis Cauwe. Reeds in 1529 staat een Joos Cauwe uit Sint-Eloois-Vijve ingeschreven als buitenpoorter van de stad Kortrijk. Blijkt dus dat verschillende generaties Cauwes deze hoek drie eeuwen lang bewoond hebben. De laatste vertrok in 1847 ten tijde van de hongerjaren. De naam "Cauwenhoeck" had echter al zijn oorsprong. De herberg hield nog een hele tijd stand en in 1924 werd het laatste pintje getapt. De herberg "Den Tappuyt" en de Cauwes zijn verdwenen, maar de Tapuit en de Cauwenhoek blijven in lengte van dagen stand houden.

We hebben ook een mooie kaart met alle bebouwing en voetwegels uit 1844. Deze kan je hier in detail bekijken

Meer informatie over de geschiedenis van onze wijk vind je op de pagina van de Waterhoekwandeling

 

 
20 november 2011
Streetview ook op de Waterhoek
Streetview

Heb je zin om een wandeling te maken op de Waterhoek, zonder je luie zetel uit te komen? Dat kan met Google streetview. Een tweetal jaar terug passeerde een Google auto die alles vastlegde: je vindt zelfs de borden terug voor de 31ste Waterhoekfeesten.

Hoe moet je dit doen? Surf naar http://maps.google.be Tik het adres in wat je wil bezoeken met een komma tussen straat en gemeente, vb. Waterstraat, Waregem. Met de pijltjes kan je nu in- en uitzoomen. Wanneer je het oranje mannetje op de straat sleept, zie je heel scherpe foto's en kan ze beginnen wandelen...

 
31 oktober 2012
Nieuwe bestuursleden
minivoetbal

Emmanuel Degroote en Jo Debaene wonen sinds 2006 op de wijk, nl. in de Kruiskesstraat nr. 36. Emmanuel (°’78) en Jo (°’82) zijn de trotse ouders van een dochter Lieke (°2007) en een zoon Rune (°2010). Ze zijn beiden leerkracht in het lager onderwijs van Ouwegem. Emmanuel is bestuurslid van het muziekfestival Popallure en Jo luistert huwelijksvieringen op & houdt van lezen. Waarschijnlijk heb je Jo en Emmanuel al ontmoet op de feesten, waar ze steevast een handje helpen en met hun muzikale talenten de mis al hebben opgeluisterd.

 

 
31 oktober 2012
Nieuwe bestuursleden
verkeer in de Tapuitstraat

Stijn Debaene (broer van Jo) en Inge Steeland wonen in het klein Waterstraatje nr. 118 sinds augustus 2004. Stijn (°’80) en Inge (°’80) hebben twee dochters: Fran (°2005) en Anse (°2008). Stijn is vrachtwagenchauffeur bij Monument en Inge werkt bij TVH. Hun meeste vrije tijd werd de voorbije jaren opgeslorpt door de verbouwings-werken aan hun huis. Dit jonge koppel zijn reeds jaren lang helpende handen tijdens de feesten.

 


 
01 januari 2013
Afscheid Mattie en Janien
Website

Het nieuwe werkjaar van ons Waterhoekcomité start al onmiddellijk met een nieuwtje.Na 27 jaar trouwe dienst heb ik besloten om de hechte groep van het bestuur te verlaten.

Niet omdat ik het niet meer zag zitten, verre van, en van een “burn out” is hier zeker geen sprake. Nu Janien en ik allebei de actieve (?) sector van de maatschappij hebben verlaten, is de tijd rijp om andere dingen te gaan doen.

De tijd dat Marnix (Vuylsteke) en ik de strijd aangingen om als “Koning” van de wijk een jaar mee te draaien in het bestuur, ligt ver achter ons. Nooit gedacht dat dat ene jaartje 27 opvolgers zou krijgen. Het was goed tot en met de laatste dag en in deze volle glorieperiode wil ik de fakkel doorgeven aan nieuwe mensen die op hun manier de werking kunnen doorzetten.

Wat hebben wij in die 27 jaar toch veel dingen zien veranderen en evolueren binnen onze kleine buurt. De tijd dat we met de typemachine en stencils aan de slag gingen als secretaris van het comité ligt mijlenver achter ons. Wat begon als een buurtfeest met vinkenzetting, volksspelen, “versierde fietsen”... om een paar dingen op te noemen, is door de jaren en vele activiteiten heen, uitgegroeid tot het grootste en gezelligste wijkfeest van Waregem. We mogen toch eens stoefen zeker ! Indertijd begonnen als “jonkie” tussen de bestuursleden van het 1ste uur en nu al de “nestor” van de bende : het gaat allemaal zo vlug. Maar steeds opnieuw was mijn enthousiasme voor de goeie gang van zaken niet te stuiten.

Het is niet meer dan passend dat ik een woord van dank richt aan alle bestuursleden waarmee ik in de loop der jaren heb mogen samenwerken. En ja, er zijn ook moeilijke perioden geweest maar we zijn er altijd in geslaagd om daar, door creativiteit, samen het hoofd aan te bieden en er sterker uit te komen. Ten tweede moet ik jullie buren allemaal bedanken voor de respons en het vertrouwen dat jullie ons ieder jaar gaven. Jullie als buren hebben ervoor gezorgd dat de initiatieven die het comité nam altijd een weerklank hadden. Door jullie sympathie is de Waterhoek een hechte buurt geworden waar het goed wonen is en dat is nu juist wat ik door mijn bijdrage in het comité altijd heb beoogd. Laat ons dat in de toekomst zo houden!! Ten derde moet ik vooral mijn vrouwke Janien bedanken. Zij heeft mij altijd gesteund en geholpen in alles wat ik voor de Waterhoek ondernam. Meer zelfs : zij heeft ervoor gezorgd dat de huidige groep van vrouwen een hechte groep werd en eigenlijk een 2de kracht is gaan vormen die heel wat werk voor zijn rekening neemt en die om de haverklap met nieuwe ideeën en support komt. Kortom chapeau !!

Het spreekt vanzelf dat ik ons huidig bestuur zal blijven steunen in al hun toekomstige plannen want ik weet dat de Waterhoek met hen in goede handen is. Ze blijven voor altijd mijn vrienden en ik wens hen alle succes toe voor de toekomst.

Bedankt voor alles en tot ziens ergens op de Waterhoek.

Mattie

 

 

 


 
1 november 2013
De Waterhoek in de trouwzaal van het stadhuis
schilderij

Dat we het ver gingen brengen met onze Waterhoek hebben we altijd geweten, maar dat we zelfs hét prominente kunstwerk zijn in de trouwzaal van het stadhuis, ...? Bij trouwpartijen, jubilés en andere plechtigheden kijken de genodigden op een schilderij van Fernand Bouckaert uit 1981. De titel is ‘Het vlas, vlasoogst’ en is duidelijk geschilderd vanuit De Waterhoek. Als je aandachtig kijkt zie je zowel de kerk van ‘t Gaverke als de dekeanale kerk van het centrum. We denken dat het gezichtspunt ongeveer dat is van het begin van de Tapuitstraat..

 
1 november 2013
Tentje Huren?
minivoetbal

De Waterhoek heeft een tent aangekocht die wordt gebruikt tijdens de zomerfeesten. Maar als buren kan je die ook ontlenen. De tent heeft een afmeting van 4 m x 8 m en is vervaardigd uit stevig materiaal.

Je betaalt € 150 om ze te ontlenen en als er geen schade aan is bij het terug brengen ontvang je € 100 terug. Ideaal dus voor als je zelf eens een feestje hebt. Meer info bij de bestuursleden.

 
1 september 2013
Bedankt Dieter
minivoetbal

Dieter heeft de Waterhoek verlaten en is dus ook niet langer bestuurslid. Hij was o.a. verantwoordelijk voor alles die met de catering en drank te maken had. We willen Dieter bedanken voor zijn jarenlange inzet en we zullen hem zeker missen binnen de bestuursploeg.

 
18 juli 2013
Prijzen steunkaarten bekend
minivoetbal

Heb je steunkaareten gekocht deze editie? Alvast bedankt! Hierdoor krijgen we het financiële plaatje rond.

Maar natuurlijk zijn er ook mooie prijzen mee te winnen . de eerste prijs is zelfs een fiets ter waarde van € 360, deels geschonden door Heikki Bike uit de Tapuitstraat 37 en deels geschonken door vzw Waterhoek. Benieuwd of je gewonnen hebt?

Kijk hier vlug welke prijs je in de wacht sleept!

 
11 juli 2013
Nieuw Smoelenboek
minivoetbal

De Waterhoek telt zo'n 160 woningen. 143 hiervan - of ruim 90%- wilden terug meewerken aan een nieuw smoelenboek. De vorige editie dateerde van 5 jaar terug en we merken dat er op zo'n korte tijd heel wat kan veranderen. Per dubbele pagina (4 gzeinnen) is er minimum 1 verandering: verhuisd, kinderen de deur uit, nieuwe bewoners, en spijtig genoeg ook overlijdens.

Daarom besliste het bestuur tot een nieuwe editie - in kleur deze maal - en met metalen ringen, zodat ze niet uit elkaar kunnen vallen. Dit wordt volledig gratis aangeboden als geschenk bij het 35° jubileum van De Waterhoekfeesten. Het eerste exemplaar werd op zondag 7 juli overhandigd aan het stadsbestuur.

 
1 januari 2013
Waterhoekers werken op de Waterhoek
Kerststal

Waregem-Cars heeft zijn personeelsbestand uitgebreid met 2 nieuwe jonge medewerkers.
Echte WATERHOEKERS, Ahmet Biyikli woont is de Waterstraat 106 en is hun jongste technieker, Simon Vercruysse woont in de Tapuitstraat 15 en is aangeworven als Service adviseur (receptie).


Zo zie je dat Volvo Waregem-cars niet alleen zorgt dat jaarlijks onze lentereceptie kan doorgaan in hun toonzaal maar dat ze ook zorgen voor tewerkstelling in en aan Waterhoekers.

 
 
[contact: waterhoek@telenet .be]
[2010 Waterhoek Homepagina]